Pastila de psihologie

Cum functioneaza terapia prin arta la copii

Este o terapie non-verbala, bazata pe senzori .

Pentru copiii care nu sunt capabili să articuleze gânduri, senzații, emoții sau percepții, este o modalitate de a transmite ceea ce este greu de exprimat cu cuvinte.

Pentru cei care au suferit abuzuri, este o modalitate de a “spune fără să vorbească” atunci când aceștia nu sunt în stare sau se tem să vorbească despre evenimente sau sentimente specifice.

Este, de asemenea, o abordare senzorială, care permite copiilor să se confrunte și să comunice pe mai multe nivele – vizuale, tactile, kinestetice și altele – și nu numai să fie auzite, ci și să fie văzute prin imagini.

Anumite caracteristici senzoriale ale creației artistice par a fi eficiente în îmbunătățirea starii de spirit și in calmarea corpului și minții, în special a copiilor care au suferit evenimente traumatice .

Terapia artistică oferă ocazia de a exprima metafora prin expresia artei.

De fapt, unul dintre punctele forte ale ambelor abordări este capacitatea lor de a încuraja și de a spori povestirea și narațiunile.

Povestirea despre un desen, o pictură, un colaj sau o construcție nu trebuie să fie literală pentru a fi terapeutică.

De fapt, un copil care a experimentat evenimente traumatice sau este provocat de o tulburare emoțională nu poate decât să găsească posibilitatea de a genera povestiri imaginative.

Cu sprijinul și îndrumarea terapeutului, aceste narațiuni servesc ca o modalitate de a elibera încet și în siguranță mișcări perturbatoare.

Terapia artistică poate fi utilă în repararea și remodelarea atașamentului prin mijloace experimentale și senzoriale și poate atinge acele stări relaționale timpurii care au existat înainte ca cuvintele să fie dominante, permițând creierului să stabilească modele noi, mai productive.

Orice profesionist care aplică în mod eficient principiile de artă terapeutică pentru a lucra cu copiii este bine pregătit în stabilirea atașamentului pozitiv, a acordării și convergenței reflexive, acesta din urmă referindu-se la experiența în care doi indivizi se simt “simțiți” unul de celălalt și, astfel, acceptati neconditionat.

Lasă un răspuns