Pastila de psihologie

Cateva informatii utile despre artterapia Phronetik

Buna,

M-am gandit sa scriu cateva informatii despre terapia prin arta Phronetik fiindca a avut un rol extrem de important in dezvoltarea mea personala si m-a ajutat sa ma redescopar intr-un mod colorat , ,datator de energie creatoare si mi-a dat ’’aripi’’ sa cred in puterea mea interioara pe toata durata formarii ca si consilier prin metode creativ-expresive.

Baza metodei Phronetik® este o arta a vindecarii veche de mii de ani care stimuleaza si elibereaza fortele biologice si inconstiente ale auto-vindecarii omului, mereu in legatura cu lumea ce-l inconjoara.

Phronetik® reprezinta marca inregistrata pentru o metodica si o teorie dezvoltata de Irmgard Maria Starke© incepând cu anii 80 si pana in prezent.

Fundamentul acestei denumirii Phronetik®.  este conceputul filosofic – phronesis.

Phronesis desemneaza capacitatea omului de a recunoaste si intelege legile universale si de a actiona dupa ele, mai ales in situatiile sale prezente de viata.

 

Aceasta forma de terapie poate realiza lucruri diferite pentru oameni diferiți. Poate fi utilizata in procesul de :

-consiliere de către terapeuți,

– vindecare, tratament, reabilitare, psihoterapie și cu alte cuvinte ,poate fi folosita pentru a ’’masa ’’sinele interior într-un mod care poate oferi individului o înțelegere mai profundă a lui sau a ei însăși.

 

Cathy Malchiodi în cartea sa The Art Therapy Sourcebook , spune urmatoarele despre terapia prin arta:

’’ Cred că rolul meu de terapeut este să ajut oamenii să exploreze și să se exprime autentic prin artă. 

Prin acest proces, oamenii pot fi scutiti de emoții copleșitoare, crize sau traume. Aceștia pot descoperi idei despre ei înșiși, își pot crește sentimentul de bunăstare, își pot îmbogăți viața de zi cu zi prin exprimarea creativă sau pot experimenta transformări personale.

 Recunosc puterea artei de a extinde înțelegerea de sine, de a oferi o perspectivă care nu este disponibilă prin alte mijloace și de a extinde capacitatea de comunicare a oamenilor.

 De asemenea, văd expresiile de artă ca narațiuni personale transmise prin imagini, precum și prin poveștile pe care oamenii le atașează acelor imagini. Găsirea sensului personal în imaginile cuiva este adesea parte a procesului de terapie prin  artă. Pentru unii oameni, este una dintre cele mai puternice calități terapeutice ale expresiei artei.

Procesul creativ implicat în exprimarea propriei persoane despre sine poate ajuta oamenii să-și rezolve problemele, precum și să-și dezvolte și să-și gestioneze comportamentele și sentimentele, să reducă stresul și să îmbunătățească respectul de sine și conștientizarea.

 

In ceea ce priveste materialele folosite, in art terapie se folosesc culori (acuarele, acril), creioane (colorate, negre, de grafit), carbuni, colaje, plastilina, lut, carioci, pixuri, etc. 

In aceeasi masura conteaza si materialul pe care se lucreaza, calitatea hartiei, grosimea ei precum si dimensiunile si culoarea hartiei alese de client.

Cei care doresc mai multe informatii sunt invitati sa imi scrie un email la

office.dezvoltarepersonala@gmail.com

Sa va fie cu folos!

Stefania Patrascu

Lasă un răspuns