Pastila de psihologie

INTELIGENTA EMOTIONALA. DEZVOLTAREA INTELIGENTEI EMOTIONALE

Neurogeneza sustine faptul ca ,in fiecare zi,creierul genereaza zece mii de celule stem care se impart in doua.O parte devine o linie productiva,care continua sa faca celule stem,iar cealalta parte migreaza acolo unde este necesar si devine acel tip de celula de care este nevoie,adesea destinatia este chiar locul in care sunt necesare celule noi pentru procesul de invatare.

Pe parcursul urmatoarelor patru luni,noile celule formeaza aproximativ zece mii de conexiuni cu alte celule,pentru a crea noi circuite neuronale.

Tot neurogeneza este cea care afirma despre creier ca se remodeleaza continuu in functie de experientele pe care le avem.

In cazul in care ne schimbam un obicei-de exemplu vrem sa ne imbunatatim abilitatile de ascultare-,atunci acele circuite se vor dezvolta in mod corespunzator.

Pe de alta parte,atunci cand incercam sa scapam de un obicei prost,ne confruntam cu obisnuinta circuitului de a face acel lucru pe care l-am practicat si repetat de mii de ori.

Ce se face in acest caz?

In primul rand luati-va angajamentul ca veti face acel lucru dorit.

Mobilizati-va puterea motivationala in zone prefrontale din partea stanga.

Daca sunteti antrenori ,trebuie sa motivati persoana din viata voastra ,sa o faceti sa fie entuziasmata cu privire la atingerea obiectivului,pentru a produce schimbarea dorita.

Aici este de folos sa faceti apel la visurile lor,la viziunea lor despre ei insisi,la asteptarile lor in privinta viitorului.

Apoi,porniti,de la punctul in care se afla ei si aratati-le ce pot imbunatati pentru a-si atinge scopurile in viata.

Urmatorul pas este sa fiti foarte practici:nu incercati sa invatati prea mult dintr-odata.Setati-va obiectul la nivelul unui comportament specific.Organizati-va,astfel incat sa stiti exact ce si cand este nevoie sa faceti.

Daca sunteti perseverenti in dobandirea unui obicei mai bun,noile circuite se vor conecta si vor deveni din ce in ce mai puternice,pana cand,intr-o zi,veti face ceea ce trebuie in mod corect,fara sa va ganditi de doua ori la asta.Acest lucru inseamna ca circuitele sunt atat de conectate si extinse,incat formeaza o noua optiune implicita.

Cu aceasta schimbare in creier,deprinderea mai buna va deveni  alegere disponibila in mod automat.

Pentru cat timp si de cate ori este nevoie sa se repete o actiune pana devine de baza?

Cat de des trebuie repetat pentru a deveni o setare implicita a creierului depinde partial de cat de puternic este vechiul obicei fata de cel cu care va fi inlocuit.In general,dureaza intre trei si sase luni pana cand noul obicei isi intra in drepturi.

O alta oportunitate pentru a exersa este repetitia mintala care activeaza aceleasi circuite neuronale precum activitatea reala.Acesta este motivul pentru care sportivii olimpici isi petrec timpul din afara sezonului competitional repetand in gand tactica de lucru-pentru ca acest fapt are aceeasi valoare ca exercitiul in sine.Aceasta repetitie mintala le va creste capacitatea de a efectua miscarile respective in viata reala.

PARTILE CREIERULUI RESPONSABILE DE INTELIGENTA EMOTIONALA

1.Amigdala dreapta-avem doua amigdale,cate una in fiecare emisfera a creierului,ea este un centru neuronal pentru emotii situat in mezencefal.

2.’’Creierul drept’’-ranile produse in aceasta zona determina o deficienta atat a constiintei de sine,cat si a empatiei-abilitatea de a rezona cu emotiile altei persoane.

3.Cortexul cingular anterior este zona care gestioneaza controlul impulsurilor,capacitatea de a ne gestiona emotiile,in special emotiile negative si sentimentele intense.

4.Prefrontal /ventromedial-se afla in spatele fruntii si este ultima parte a creierului care se dezvolta,acesta este centrul executiv al creierului,de functionalitatea lui depind abilitatile de a rezolva problemele personale si interpersonale,de a ne controla impulsurile,de a ne exprima in mod eficient sentimentele si de a interactiona bine cu ceilalti.

Autor:Daniel Goleman

Lasă un răspuns