Pastila de psihologie

Despre responsabilitate

În calitatea lor de cocreatori, oamenii au o responsabilitate directă pentru tot ceea ce creează Dumnezeu în viaţa lor.

Bob Proctor

Responsabilitatea este un principiu ,o valoare,un concept care exista pentru spirit și,prin extensie,in lumea culturii și înseamnă a accepta sa dai socoteala și sa fii judecat după faptele,cuvintele,gandurile sau intentiile tale.

Ești responsabil de tine,de ceea ce depinde de tine și de cei care depind de tine.

CE NE IMPIEDICA SA FIM RESPONSABILI?

1.Obiceiurile greșite vin din copilărie,perioadei înainte de 18 ani când nu eram responsabili și eram obișnuiți sa fim ajutați și asistati de părinți,profesori și alții.

Obisnuintele își traseaza caracterul,la început acestea produc pasivitate,dependenta,iresponsabilitate și genereaza și convingeri în special aceea ca ‘’totul ți se cuvine’’ care este sindromul copilului atot puternic scos în evidenta de Freud.

2.Lipsa de claritate în responsabilitate

Ești cu adevărat responsabil de rautatile pe care le faci altora la vârsta adulta prin acțiuni negative (cum ar fi:a răni,a distruge,a trăda,a minți,a umili,a omorî..etc..) și prin a omite să faci acte pozitive(cum ar fi:a nu ajuta,a nu darui,a nu cere scuze,a nu apara,a nu ierta..etc.)

Ca sa fii mai responsabil trebuie sa vrei și apoi trebuie sa decizi ca vrei acum și sa o aplici concret în toate domeniile pe care le-ai cam abandonat .

Metoda testoasei

Un proverb grec spune:’’Pe drumul schimbarii,fa primul pas și ești la jumătatea calatoriei’’.

Primul pas este întotdeauna cel mai dificil,pentru ca trebuie sa invingem inertia.Pentru a înțelege cât de puternica este aceasta inertie,imagineaza-ti un tren la pornire.La început motoarele sunt turate la maximum dar rezultatul este nesemnificativ:trenul trece de la 0 la 1km/h.Daca mecanicul persevereaza,viteza trenului se dubleaza folosind aceeași putere,si așa mai departe,astfel viteza trenului crește exponential.

Dintr-un anumit moment,inertia este în favoarea vitezei:chiar și când mecanicul ridica piciorul de pe accelerație,trenul continua sa ruleze viteza.De aceea este nevoie de timp pentru a opri un tren.

Și nu uita rugaciunea amerindienilor:

‘’Mare Spirit,da-mi curajul de a schimba lucrurile care nu depind de mine,intelepciunea de a le accepta pe cele care depind  de mine și luciditatea de a le deosebi!’’

În înțelepciunea tolteca testoasa este simbolul responsabilitatii fiindcă își poarta casa în spate,ceea ce înseamnă responsabilitate fata de viața ,este lenta și lentoarea corespunde foarte bine greutatii respon-sabilitatii care ii franeaza sau cel puțin ii încetinește pe cel care are raspunderea .

Pentru a ilustra  ideea de responsabilitate avem următoarea poveste:

A fost odată o companie care era condusa cu o mana de fier de un leu superb și..exigent.Intr-o zi el a luat o comanda uriașa de la unul din clientii săi și a pus presiune pe serviciul de producție.

Imediat,vulturul,sef de serviciu,il desemneaza pe castor să se ocupe și-i traseaza testoasei sarcina de a-l supraveghea.

Castorul muncea ca un nebun,dar nu reusea sa recupereze intarzierile.

Prin urmare,ajunge destul de repede să se plângă la testoasa și sa ii ceara ajutor (un stagiar de exemplu).

Testoasa,care nu avea puterea de a recruta nici de a muta pe cineva,transmite informația vulturului,care se mulțumește sa ridice din umeri:castorul se plânge ca de obicei de termene și de salariu..

Atunci,de ce să-l ascultam?

Dar într-o dimineața castorul este găsit mort..de epuizare.Atunci leul ii convoaca pe vultur,pe testoasa și pe vrabie pentru a determina responsabilitatea fiecaruia…

Vrabia spune:’’E greșeala mea!M-am înșelat când l-am angajat.Am crezut ca este mai rezistent.Demisionez’’.

Vulturul spune la rândul sau:’’Eu nu am nici o vina.Nu eu l-am recrutat și nu eu l-am supravegheat.’’

Atunci testoasa spune:’’Suntem responsabili toți trei în mod egal.Eu nu am vrut sa ii ascult suferinta și nu am îndrăznit sa îmi contrazic seful(pe vultur).

Atunci leul spune:

‘’Testoasa are dreptate și am și eu o parte din vina,pentru ca am acceptat aceasta comanda prea mare.Dar am nevoie de oameni responsabili în jurul meu.De aceea vrabia rămâne șef de personal,dar trebuie sa facă diferența intre responsabilitate și vina..vulturul(iresponsabil) este concediat,iar testoasa ii va lua locul..’’

ALEGE CALEA TESTOASEI

A FI OM INSEAMNA TOCMAI A FI RESPONSABIL

Antoine de Saint-Exupery

 

-din înțelepciunea tolteca

Informații preluate din cartea :

Cele patru legaminte ale succesului

Lasă un răspuns