Articole de dezvoltare personala

Rolul artterapiei in procesul de vindecare emotionala

Artterapia apare atunci când arta și psihoterapia se întâlnesc sa creeze omului mediul perfect pentru a se redescoperi,accepta și reinventa în cel mai creativ și viu mod posibil iar terapeutul pune la dispoziția beneficiarului toate materialele și ii asigura un spațiu unde să se simtă în siguranța .

Acest tip de terapie nu se refera la calitățile artistice și este disponibila tuturor indiferent de vârsta,ea dând voce acelor trairi greu de exprimat prin cuvinte.

Pus fata în fata cu lucrarea sa artistica beneficiarul devine conștient de lumea sa interioara  iar subconstientul ii permite să se arate exact așa cum este.

Terapeuta și autoarea Cathy Malchiodi afirmă în cartea sa ‘’The Art Therapy Sourcebook ‘’, că terapia prin arta  este  bazată pe ideea că procesul creativ duce către  vindecarea și îmbunătățirea vieții și că este o formă puternică de comunicare.

Procesul creativ este folosit și pentru a promova creșterea, exprimarea de sine, repararea emoțională, rezolvarea conflictelor și transformarea.

Starea de bine fizica și psihica este posibila dacă permitem  pornirilor creative să fie satisfacute.

Uneori,doar actul de a face o imagine este suficient pentru a fi o supapa de eliberare a stresului.

Actul de a crea  sporește stima de sine, dă un sentiment de control și ameliorează stresul și tensiunea, prin eliminarea minții de probleme.

Cel mai important, este o ieșire pentru emoții.

În timp ce artiștii în general tind să se concentreze pe estetica lucrărilor de artă, artterapia  ca instrument de vindecare se concentrează pe sentimente și gânduri.

Vindecarea prin arta  funcționează cu orice : desen, creioane,acuarele, vopsele, colaj ..etc.

Ele pot fi instrumente foarte eficiente atunci când sunt utilizate în gestionarea durerii.

Majoritatea oamenilor, pricepuți sau nu în artă, au experimentat modul în care arta  poate transforma starea sufletească .

Un tablou te-ar putea face să te simți trist, o muzică te înveselește și alta te înfurie.

O poezie sau o fotografie te pot face să te gândești la ceva dintr-un alt punct de vedere sau citirea unei cărți bune te poate face să uiți cât de mult te doare spatele.

Pare destul de clar că arta ne  poate influența  în multe feluri, evocând sentimente, distragându-ți atenția și oferindu-ți noi perspective.

Acestea sunt  instrumentele de vindecare care ar putea fi utilizate împreună cu alte modalități medicale pentru a atenua sau pentru a ajuta la controlul durerii și depresiei cronice.

Imagistica este una dintre cele mai vechi și mai puternice instrumente de vindecare.

În ritualurile și ceremoniile de vindecare, imaginile despre vise și viziuni au fost folosite de secole.

Medicina modernă, cu tot accentul pe noile tehnologii și vindecarea bolilor, pare să fi uitat instrumentele de vindecare din trecut.

Cu toate acestea, în ultimele două decenii, a existat un interes din ce în ce mai mare pentru un tip de medicament mai holistic, incluzând forme complementare de vindecare, cum ar fi imagini ghidate, vindecare prin arta..etc.

Arta poate forma o legătură între modificările fiziologice ale corpului și nivelul conștient de procesare a informației și poate, dacă este interpretată corect, să ofere multe informații cu privire la starea somatică  a pacientului.

În plus, crearea unei lucrări de artă poate oferi o scăpare și ușurare de suferința fizică, cum ar fi durerea, precum și emoții precum frica, singurătatea și depresia.

Deepak Chopra a descoperit că experiențele creative au crescut fluxul de sânge către creier și că activitatea creativă plăcută dă naștere unui model de undă α pe EEG, care este tipic unei stări sufletești relaxate, dar conștiente, numită vigilență odihnitoare (întâlnită și în meditație).

Astfel, se pare că activitățile creative pot îmbunătăți funcționarea creierului și, de asemenea, serotonina, o substanță chimică cunoscută pentru faptul ca scade senzația de depresie, se găsește într-o cantitate mare în timpul activității creative.

În spitale unde au fost introduse programe de terapie prin artă, s-au raportat multe beneficii atât la nivel fizic, îmbunătățirea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a respirației, cât și la nivel psihologic.

Cei care doresc sa facă cunoștința cu beneficiile artterapiei sunt invitați să se programeze pentru o sedinta de prezentare.

TEL:0725090283

Persoana de contact:

Stefania Patrascu

Consilier prin tehnici creativ-expresive

Lasă un răspuns