Articole de dezvoltare personala

Despre rolul artterapiei in procesul de vindecare

„Arta poate pătrunde în cea mai adâncă parte a noastră, acolo unde nu există cuvinte.”
– Eileen Miller

Art-terapia este o modalitate prin care pacientul poate folosi procesul creativ pentru a ajuta la rezolvarea problemelor sale și pentru a obține o perspectivă asupra propriilor modele inconștiente.

Artterapia își are rădăcinile în psihoterapie mai mult decât în ​​ artă.

Chiar dacă terapia traditionala  poate fi utilă, terapia prin artă ajută oamenii să-și comunice gândurile inconștiente.

La suprafață, poate părea că pur și simplu „faci ceva frumos” atunci când, spuneți, pictați sau desenați.

Totuși, procesul de creație vă poate determina să săpați în profunzime și să vă exprimați și să vă explorați sinele interior în moduri noi – dezlănțuiți sentimente îngropate, arătați-vă adevăratul sine și așa mai departe – care poate fi altfel dificil.

Oricine poate beneficia de terapie prin artă – indiferent dacă te confrunți cu o circumstanță gravă, cum ar fi mâhnirea pierderii unei persoane dragi, te simți stresat de cerințele de zi cu zi sau ai nevoie doar de un mic impuls.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că expresia creativă poate crește dopamina ,hormonul responsabil pentru starea de bine .

La unii oameni, arta va acționa pentru a accesa mintea inconștientă, descoperind noi perspective care pot fi discutate cu terapeutul.

Unii clienți pot avea dizabilități care creează provocări verbale; pentru unii este prea dureros să vorbească  despre un traumatism sau despre un abuz „de nedescris”.

În aceste cazuri, arta acționează ca o punte, permițând clienților să se exprime și să-și spună poveștile pentru prima dată.

Să te implici în art-terapie nu înseamnă că trebuie să fii  un artist care folosește abilități specifice.

În terapia prin artă, pacienții se vor putea bucura de beneficiile explorării laturii lor creative și de a găsi modalități unice de a se exprima și de a comunica emoții complexe și dificil de vorbit

Pacienții implicați în art-terapie pot folosi arta ca o modalitate de a-și accesa mintea subconștientă și de a-și atinge sentimentele într-un mod care poate fi dificil cu o terapie simplă.

Mintea inconștientă se exprimă prin imagini, simboluri și metafore care sunt elemente cheie în lucrarea de artă.

Aceste imagini ajută pacienții să identifice tipare de comportament și gânduri care îi rețin în viață.

Oamenii care creează artă iau multe decizii cu privire la imaginile pe care le produc, la culorile pe care le aleg și la ce vor să comunice.

Imaginile reprezintă un mediu alternativ pentru exprimare și comunicare. Odată ce experiențele sunt externalizate ca imagini, este mai ușor să vorbim despre ele, descriind opera de artă sau vorbind despre procesul de realizare a artei.

Avantajul lucrului vizual este că clientul poate dezvolta idei mai pozitive despre cum să se comporte într-o anumită situație, experimentând pe hârtie.

Arta poate fi atât un instrument de terapie foarte valoros, cât și un hobby sănătos, care vă va ajuta să vă exprimați în diferite moduri.

Lasă un răspuns