Articole de dezvoltare personala

Folosirea art-terapiei pentru a lupta împotriva depresiei

Puterea de vindecare a artei a fost recunoscută de mult timp de artiști din întreaga lume, dar acum apare ca o modalitate terapeutică bazată pe dovezi pentru lupta împotriva depresiei. 

Prin crearea de noi căi de auto-exprimare, art-terapia oferă beneficii neprețuite pentru persoanele care se confruntă cu  episoade depresive severe. 

Cu dovezi crescânde ale eficacității, asistăm acum la o mai mare integrare a terapiei prin arta în tratamentul depresiei.

Tratamentul depresiv se referă  la creație.

 Prin intervenții de specialitate și sprijin  creați gânduri, emoții și comportamente noi. 

 Deoarece art-terapia a apărut ca un domeniu legitim de intervenție terapeutică, persoanele care se confruntă cu depresie au primit un nou limbaj de recuperare, deschizând posibilități de vindecare.


Depresia poate fi o experiență profund dureroasă.

 Pentru persoanele cu depresie, artterapia reprezintă o oportunitate de a face față împotriva acestei distrugeri, cufundându-vă în procesul de creație. 

„Cercetările au arătat că elaborarea artei poate avea un impact profund asupra bunăstării fizice și psihice a unei persoane”, spune Marygrace Berberian, profesor  de terapie prin artă la Universitatea New York.

Printr-o producție artistică ghidată sau spontană, sunteți capabili să experimentați beneficii profunde ,adesea care nu se regăsesc în alte modalități terapeutice, inclusiv găsirea mijloacelor de exprimare care nu necesită comunicare verbală. 

„Poate fi dificil să te deschizi și sa vorbești despre emoțiile tale cele mai întunecate. 

Uneori, suntem învățați să ne suprimăm emoțiile și să ne punem o masca  chiar și atunci când experimentăm tulburări interioare ”, explică Douglas Mitchell , terapeut .

O simplă grămadă de lut  sau o pânză goală poate fi mult mai puțin amenințătoare decât să dea glas sentimentelor, cuvintelor sau imaginilor dureroase. 

Simplul act de a atinge hârtia cu un creion poate aduce lumina în întuneric , aprinde conversația sau poate fi o eliberare pentru un gând depresiv.

Într-adevăr, multe persoane aflate în mijlocul unui episod depresiv constată că terapia prin artă oferă o linie de comunicare – atât verbală cât și non-verbală – care deschide conversații cu ei înșiși, clinicieni și colegi.

Făcând acest lucru, sunteți capabili să vă explorați mai pe deplin gândurile și emoțiile și să vă abordați tulburarea de sănătate mentală într-un mod sigur și pozitiv.

 În plus, terapia prin artă vă permite să obțineți un sentiment de independență și autosuficiență, să spargeți tiparele de gândire disfuncționale, să dezvoltați mecanisme sănătoase de coping, să obțineți empatie mai mare și să vă consolidați abilitățile de rezolvare a problemelor.


Deși terapeuții și clienții lor au cunoscut de ani buni puterea de vindecare a terapiei prin arta , abia în ultima perioadă au apărut cercetări empirice care susțin utilizarea acesteia. 

„Există indicii clare că implicarea artistică are efecte semnificativ pozitive asupra sănătății”, scriu Heather Stuckey și Jeremy Nobel în Jurnalul American de Sănătate Publică .

[Cercetările indica faptul că implicarea creativă poate scădea anxietatea, stresul și tulburarea stării de spirit,completează viziunea biomedicală [a bolii mintale], concentrându-se nu numai pe boală și simptome în sine, ci pe natura holistică a persoanei. Prin creativitate și imaginație, ne găsim identitatea și rezervorul nostru de vindecare.


 

Lasă un răspuns