Pastila de psihologie

Cum ajuta artterapia in lupta cu depresia

«Arta are valoare „perenă” atunci când se stabilește o relaţie estetică între senzaţie și spirit»

Malraux

Ce este artterapia?

Asociaţia Britanică a Art Terapeuţilor (BAAT), una dintre cele mai prestigioase din lume, o defineşte astfel: „Artterapia reprezintă folosirea materialelor pentru autoexprimare şi reflecție în prezenţa unui artterapeut pregătit corespunzător”.

Prin crearea de noi căi de auto-exprimare, art-terapia oferă beneficii neprețuite pentru persoanele care se confruntă cu episoade depresive severe.

Cu dovezi crescânde ale eficacității, asistăm acum la o mai mare integrare a terapiei prin arta în tratamentul depresiei.

Tratamentul depresiv se referă în mod inerent la creație.

Depresia poate fi o experiență profund dureroasă și izolatoare.

Iti fura capacitatea  de a te  bucura și te îndepărtează de cea care te-a susținut.

De asemenea, pierzi si capacitatea de a da voce suferinței tale și de a-ți comunica durerea în moduri sănătoase.

În multe feluri, depresia este despre distrugere .

Pentru persoanele cu depresie, artterapia reprezintă o oportunitate de a face față acestei distrugeri, cufundându-vă în procesul de creație.

Printr-o lucrare artistică ghidată sau spontană, sunteți capabili să experimentați beneficii profunde adesea care nu se regăsesc în alte modalități terapeutice, inclusiv găsirea mijloacelor de exprimare care nu necesită comunicare verbală.

„Poate fi dificil să te deschizi pentru a vorbi despre emoțiile tale cele mai întunecate.

Uneori, suntem obisnuiti să ne suprimăm emoțiile chiar și atunci când experimentăm tulburări interioare ”, explică Douglas Mitchell , terapeut de familie.

O simplă grămadă de lut sau o pânză goală poate fi mult mai puțin amenințătoare decât să dea glas sentimentelor, cuvintelor sau imaginilor dureroase.

Într-adevăr, multe persoane aflate în mijlocul unui episod depresiv constată că terapia prin artă oferă o linie de comunicare – atât verbală cât și non-verbală – care deschide conversații cu ei înșiși si cu clinicieni și colegi.

Făcând acest lucru, sunteți capabili să vă explorați mai pe deplin gândurile și emoțiile și să vă abordați tulburarea de sănătate mintală într-un mod sigur și pozitiv.

În plus, terapia prin artă vă permite să obțineți un sentiment de independență și autosuficiență, să spargeți tiparele de gândire disfuncționale, să dezvoltați mecanisme sănătoase de coping, să dezvoltati o stare de empatie mai mare și să vă consolidați abilitățile de rezolvare a problemelor.

Dovada eficienței


Deși terapeuții și clienții lor au cunoscut de ani buni puterea de vindecare a terapiei prin arta, abia în ultima perioadă au apărut cercetări empirice care susțin utilizarea acesteia.

„Există indicii clare că implicarea artistică are efecte semnificativ pozitive asupra sănătății”, scriu Heather Stuckey și Jeremy Nobel în Jurnalul American de Sănătate Publică .

Cercetările apar pentru a indica faptul că implicarea creativă poate scădea anxietatea, stresul și tulburarea stării de spirit.

Complementează viziunea biomedicală a bolii mintale, concentrându-se nu numai pe boală și simptome în sine, ci pe natura holistică a persoanei.

Prin creativitate și imaginație, ne găsim identitatea și rezervorul nostru de vindecare.

Încă un alt studiu a descoperit că participanții la terapia prin artă „fac mai puține apeluri telefonice către furnizorii de sănătate medicală și psihică; solicită mai puține trimiteri către specialiști medicali; au un număr redus de simptome și plângeri somatice; și reduce utilizarea  de servicii medicale și de sănătate mintală. ”

 

SURSA FOTO:ELSEVIER

Lasă un răspuns