Articole de dezvoltare personalaPastila de psihologie

Gândirea creativa

Annette Moser-Wellman,autoarea cartii ‘’The five faces of genius’’ sustine ca cea mai valoroasa resursa pe care o poți darui activitatii și locului unde lucrezi este creativitatea.Ideile sunt mult mai pretioase decât activitatea pe care o desfasori.Creativitatea este aur curat ,indiferent cum îți câștigi existența,cat despre gândirea creativa aceasta nu este neapărat o gândire originala.

Aceasta este un amalgam de gânduri și idei descoperite de-a lungul existenței noastre pe acest pământ.Chiar și marii artisti pe care noi ii consideram originali,au primit lecții de la maestrii lor,si-a u modelat opera în funcție de cea a predecesorilor sau contemporanilor lor și au imbinat mai multe stiluri și idei pentru a -si crea propria opera.

Ganditorii creativi pot fi recunoscuti după câteva caracteristici comune:

1.Pretuiesc ideile

Oamenii care sunt inzestrati cu un spirit deosebit de creativ sunt credinciosi ideilor.Ei nu se bazează doar pe talentul lor ci deasemenea pe disciplina.Imaginatia este pentru ei ca o mantie invaluitoare,o sursa de energie pe care o exploreaza la maxim.

Creativitatea presupune sa dai naștere cât mai multor idei inovatoare.

2.Exploreaza toate optiunile care se ivesc în calea lor.

Explorarea unei multitudini de posibilități contribuie la stimularea imaginatiei iar imaginația joaca un rol crucial în procesul creativitatii.

Albert Einstein spunea ca este mai importanța decât știința.

3.Imbratiseaza ambiguitatea

‘’Omul plictisitor este întotdeauna sigur de ceva,iar omul convins de un anumit lucru este întotdeauna plictisitor’’

H.L.Mencken

Oamenii creativi nu simt nevoia sa ocoleasca incertitudinile.Ei descopera tot felul de discrepante și lacune în viața dar sunt încântați sa le exploreze,folosindu-si imaginația pentru a le găsi o rezolvare.

4.Nu resping lucrurile stranii

Creativitatea ,prin natura sa,depaseste adesea granițele cunoasterii,pasind pe tărâmul necunoscutului și bizarului,asadar ca sa stimulati creativitatea trebuie sa tolerati și puțina ciudatenie,

5.Ganditorii creativi conecteaza lucrurile aparent imposibil de conectat.

Deoarece creativitatea se bazează pe ideile altora,trebuie sa fiți capabili sa corelati o idee cu alta,in special dacă este vorba de idei imposibil de corelat.

BENEFICIILE GANDIRII CREATIVE

1.Confera valoare tuturor aspectelor vieții noastre

Indiferent de domeniul în care sunteți angrenati în prezent,creativitatea va poate spori izvorul puterii și al energiei,ajutandu-va sa realizați lucruri unice în lume.

2.Atrage oamenii ca un magnet

V-ați întrebat vreodată de ce oamenii continua să fie fascinati de Leonardo da Vinci?

Cautati-i numele pe Internet și veți găsi peste 300 de cărți despre el-chiar dacă a murit de aproape 500 de ani.De ce?Deoarece creativitatea funcționează ca un magnet.

Aceasta este o ingemanare a inteligentei cu plăcerea.Oamenii admira inteligenta și sunt mereu atrași de placere-asadar,combinatia este fantastica.Da Vinci imbina armonios inteligenta cu plăcerea.

3.Gandirea creativa va ajuta sa învățați foarte multe lucruri.

A fi creativ înseamnă a vedea sau a-ți imagina nenumărate oportunitati în problemele cu care te confrunți în viața fiindcă creativitatea înseamnă sa ai opțiuni.

Dacă sunteți într-o permanenta căutare a ideilor noi,invatati mereu lucruri noi,

CUM VA PUTETI BUCURA DE GANDIREA CREATIVA

1.Anihilati ucigasii creativitatii

Dacă sunteți convinsi ca aveți o idee extraordinara,nu permiteți nimănui sa va schimbe părerea,chiar dacă pare o idee absurda sau prosteasca!

Nu veți putea crea niciodată ceva extraordinar dacă veți urma același fagas.

2.Ganditi creativ,punand întrebările corecte!

Iată o serie de întrebări pentru a va stimula creativitatea:

-de ce trebuie făcut acest lucru în felul acesta?

-care este rădăcina problemei?

-care sunt chestiunile fundamentale?

-de ce îmi amintește aceasta problema?

-cine are o perspectiva diferita asupra problemei în cauza?

-ce se întâmpla dacă nu o rezolvam în nici un fel?

4.Creati un mediu propice creativitatii

Charlie Brower spune:’’O idee noua este extraordinar de fragila,poate fi ucisa de un zâmbet sarcastic sau de un cascat de plictiseala,poate fi înjunghiată mortal de o observație caustica sau de o simpla incruntare din  sprancene’’

Sa retinem ca un mediu negativ ucide în fiecare minut mii de idei extraordinare iar un mediu propice creativitatii seamănă cu o sera,unde ideile incoltesc,cresc și înfloresc iar acest mediu propice :

-stimuleaza creativitatea

-ridica la rang de rege încrederea care trebuie sa existe printre membrii unei echipe

– ii invaluie pe oamenii creativi într-o mantie de energie debordanta

Sa nu uitam ca dezvoltarea umana indiferent de forma pe care o ia,trebuie să fie mai presus de reguli,altfel,nu vom crea niciodată nimic nou.

Așadar sa:

-apreciem puterea unui vis și sa nu uitam ca un  mediu creativ promoveaza libertatea de a visa și de a asterne pe hârtie visurile pe care dorim sa le implinim

-sa petrecem cât mai mult timp împreuna cu alți oameni creativi fiindcă creativitatea este contagioasă iar interacțiunea ideilor poate fi contagioasă.

-sa ne notam ideile pe hârtie și sa le analizăm cu atenție.

Succes!

‘’CREATIVITATEA SE NASTE DIN INCREDERE.AVETI INCREDERE IN INSTINCTELE VOASTRE SI NU SPERATI MAI MULT DECAT PUTETI REALIZA!

RITA BROWN

Lasă un răspuns