Articole de dezvoltare personala

Despre artterapie

„Arta poate pătrunde în cea mai profundă parte a noastră, unde nu există cuvinte.”
– Eileen Miller, Fata care a vorbit cu imagini: Autismul prin artă

Arta a fost folosită ca mijloc de comunicare , auto-exprimare, interacțiune de grup, diagnostic și rezolvare a conflictelor de-a lungul istoriei.

Stabilirea terapiei prin artă ca abordare terapeutică unică și acceptată public a avut loc abia recent, la mijlocul secolului al XX-lea.

Apariția terapiei prin artă ca profesie a apărut independent și simultan în Statele Unite și Europa.

Termenul „terapie prin artă” a fost inventat în 1942 de artistul britanic Adrian Hill, care a descoperit beneficiile sănătoase ale picturii și desenului în timp ce se vindeca de tuberculoză.

În anii 1940, mai mulți scriitori din domeniul sănătății mintale au început să descrie munca lor cu persoanele tratate folosind terapia prin artă.

Deoarece nu existau cursuri formale de terapie prin artă sau programe de formare disponibile în acel moment, aceștia erau adesea educați în alte discipline și supravegheați de psihiatri , psihologi sau alți profesioniști din domeniul sănătății mintaleDESP

Margaret Naumburg, adesea descrisă ca „mama terapiei prin artă”, a înființat Școala Walden în orașul natal New York în 1915.

Este privită pe scară largă ca fiind fondatorul principal al mișcării americane de artterapie.

Influențat de mișcarea psihanalitică predominantă la acea vreme, Naumburg a început să vadă procesul creativ ca pe o metodologie similară cu expresia verbală – un mijloc de a dezgropa gândurile și emoțiile reprimate, inconștiente.

Ea credea că odată ce expresia simbolică a stării de spirit a unei persoane se combina cu aspectele cognitive și verbale ale experienței, vindecarea ar putea avea loc.

Se credea că atât această expresie, cât și vindecarea pot apărea într-o sesiune de terapie prin  artă.

Artterapia , un domeniu hibrid influențat în mare parte de disciplinele artei și psihologiei , folosește procesul creativ  pentru a ajuta oamenii în tratament să dezvolte conștiința de sine, să exploreze  emoțiile, să abordeze conflictele emoționale nerezolvate , îmbunătăți abilitățile sociale și crește stima de sine .

Artterapia urmărește în primul rând să ajute persoanele care se confruntă cu provocări emoționale și psihologice să atingă bunăstarea personală și niveluri îmbunătățite ale funcției.

Nici experiența artistică anterioară, nici abilitatea artistică naturală nu sunt necesare pentru un tratament de succes.

Artterapia este utilizată pentru un spectru larg de afecțiuni și boli:

Depresie

-Trauma

Tulburari de alimentatie

Tulburare bipolara

-Sindromul Asperger

-Demenţă

-Handicap fizic

Doliu și pierdere

Unii oameni se pot simți copleșiți de problemele cu care se confruntă, de presiunile pe care le simt pentru a reuși și de lumea agitată care există în jurul lor.

Artterapia vă poate oferi oportunitatea de a face o pauză și de a lucra la realizarea următoarelor:

Exprimarea de sine și exprimarea sentimentelor

Lucrarea ta poate deveni o modalitate de a privi și de a comunica gânduri și emoții care par prea complexe sau confuze pentru a le articula vorbind singur.

  • Un studiu în care femeile cu cancer au fost încurajate să se angajeze în diferite exerciții și tehnici de arte vizuale a constatat că participanții au beneficiat în patru moduri cheie.
  • În timp ce femeile au întâmpinat inițial o serie de provocări legate de boli, cum ar fi pierderea încrederii, pierderea somnului și modificarea relațiilor sociale, după studiu, acestea au raportat o concentrare sporită asupra experiențelor de viață pozitive, creșterea valorii de sine, menținerea identității sociale ( spre deosebire de a fi definit de cancer) și o capacitate sporită de a-și exprima sentimentele într-un mod simbolic.
  • Numeroase alte rapoarte clinice au susținut beneficiile terapeutice ale terapiei prin artă. Persoanele bolnave croniceau raportat o sănătate și o bunăstare mai bune, iar persoanele cu cancer de sân au raportat o scădere a emoțiilor negative și o creștere a emoțiilor pozitive.
  • Mai mult, persoanele supuse tratamentului de hemodializă au raportat depresie redusă, iar persoanele afectate negativ de traume au raportat niveluri mai scăzute de stres, mai puțină oboseală a compasiunii și un sentiment sporit de scop .

Art-terapia utilizeaza toate formele expresive: pictura, sculptura, muzica, literatura, poezia, teatrul, si dansul ca mijloace de punere in valoare si imbogatire a personalitatii fiecaruia, ajutandu-l sa exprime emotiile profunde si dificultatiile pe care le intampina sau pur si simplu sa se dezvolte armonios.

Sursa foto:internet

Lasă un răspuns