Articole de dezvoltare personalaPastila de psihologie

E.F.T ca tehnica de lucru în terapie și pasi de lucru

Tehnica Eliberarii  Emoționale (EFT), cunoscută și sub numele de Tapping, este o metodă alternativă și holistică prin care se poate atinge punctele meridiane ale corpului, pentru a restabili echilibrul în urma emoțiilor negative sau a durerii fizice.

Oferind  voce problemelor dvs. și atingând în timp ce vorbiți, întrerupeți lanțul negativ de reacții din corp și vă readuceți la homeostazie – totul cu puterea simplă a unei atingeri cu degetul.

De mult timp înrădăcinată în istoria și puterea acupuncturii și a medicinei orientale, EFT este un instrument gratuit  și poate fi  utilizat de oricine, cu efecte vindecătoare .

Pași de lucru în E.F.T

Centrii energetici ai corpului pot fi considerați cel mai bine ca puncte meridiane. Acestea sunt ca niște canale de energie care leagă autostrăzile corpului și, prin urmare, ne conectează la senzațiile noastre – care pot fi adesea înrădăcinate în durerea fizică și frica emoțională. Atunci când aceste senzații negative  vin, ele perturba echilibrul organismului, și ne simțim în afara într – un fel.

Prin atingerea ușoară a fiecăruia dintre aceste puncte meridiane în ordine și repetarea modului în care ne simțim și cu ce ne luptăm, cu voce tare, intrerupem lanțul reacțiilor și senzațiilor negative .

Indiferent de ce avem de-a face – fie că este o amintire proastă sau un moment de frică intensă – putem folosi atingerea pentru a ne concentra asupra acceptării și rezolvării emoției negative, astfel încât să putem permite echilibrului să se restabileasca în corp.

Cum să găsiți punctele potrivite

În general, este recomandabil să atingeți cu o singură mână (nu contează care) și mai ales cu degetul arătător și mijlociu împreună.

Atingeți  de  5-7 ori , dar nu tare . Trebuie să simțiti presiune asupra punctelor  în timp ce atingeti; acest lucru va veni natural cu practica.

Următoarele puncte de atingere trebuie realizate în ordine de fiecare dată și se repetă până la încheierea sesiunii de atingere (în general până când începeți să vă simțiți mai bine).

Partea de sus a capului

Primul punct este în partea de sus a capului, atingând coroana capului. Acest lucru se poate face cu ambele mâini, în funcție de preferințe.

Sprâncene

Apoi, atingeti începutul sprâncenei, unde este mai aproape de nas.

Din nou, acest lucru se poate face cu ambele mâini.

Partea ochiului

Deplasați-vă spre partea laterală a ochiului (oricare dintre acestea) și atingeți osul care se învecinează cu colțul exterior al ochiului.

Sub ochi

Apoi, mișcați sub același ochi și atingeți osul direct dedesubt.

Sub nas

Deplasați-vă ușor în zona dintre partea de jos a nasului și buza superioară și atingeți  și acea zona de 5-7 ori.

Bărbie

Apoi, deplasați-vă în jos în zona dintre partea inferioară a buzei inferioare și partea osoasă a bărbie și atingeți solid acolo.

Claviculă

De la bărbie, deplasați-vă în jos până la crestătura în formă de U direct sub gât (în general, acolo unde un bărbat și-ar fixa cravata); treceți la claviculă și ușor mai jos, unde nu se află pe os în sine. Atingeți ferm această zonă cu ambele mâini.

Sub braț

De la claviculă, ajungeți în jos sub braț și atingeți și acea zona.

Pentru femei, acest punct  este mijlocul curelei de sutien.

Exteriorul mâinii

În cele din urmă, atingeți partea exterioară a mâinii, ușor sub degetul mic, pe partea laterală a mâinii.

Puteti vedea punctele care trebuie atinse si in urmatoarea poza

Ce să spui în timp ce atingi

După ce știți unde și cum să atingeți, este timpul să vă gândiți la  acel ceva cu care  vă confruntați.

Aduceți-vă în minte o problemă sau o emoție cu care aveți de-a face și amintiti-va cum se simte și ce este. Cu cât sunteți mai atenți la acea problema, cu atât mai mult se poate ridica la suprafață pentru a fi procesată și rezolvată cu ajutorul EFT.

Șablonul tipic de expresie EFT este:

„ Chiar dacă am acest _______, mă iubesc profund și complet și mă accept .”

Completând spațiul cu privire la orice te confrunți, repetă această frază în timp ce atingi

fiecare punct meridian.

Avantajul de a spune această frază este nu doar să o eliberezi din corpul tău fizic și energetic spunând-o tare, ci și prin acceptarea problemei cu care ești.

Pentru mulți dintre noi, negarea și respingerea problemelor și a luptelor duce la intensificarea lor  până când devenim bolnavi și ne saturam sa pastram totul înăuntru .

Ceea ce face EFT este să ofere acestei probleme o ieșire și o recunoaștere, amintindu-ne că nu suntem definiți de luptele noastre. În fața lor, încă ne acceptăm pe noi înșine așa cum suntem.

Câteva exemple de fraze pe care le puteți utiliza sunt:

  • Chiar dacă mi-e frică de acest test, mă iubesc profund și complet și mă accept.
  • Chiar dacă mi-e frică să fiu judecat, mă iubesc profund și mă accept.
  • Chiar dacă sunt supărat pe ea, mă iubesc profund și complet și mă accept.
  • Chiar dacă simt această durere în corpul meu, mă iubesc profund și complet și mă accept.

Cât timp atingeți depinde în totalitate de dvs. Pentru unii, 10-15 minute reprezintă o perioadă medie de timp petrecut atingând.

A face acest lucru când te trezești la prima oră dimineața te poate ajuta să dai tonul zilei și să îți introduci sarcinile la îndemână cu puțin mai mult spațiu și ușurință.

Când ați terminat, pur și simplu stați în liniște și observați cum vă simțiți – atât din punct de vedere fizic, emoțional și energetic.

Probabil veți începe să observați ceva mai multă odihnă și relaxare, precum și să vă deconectați de la problema sau lupta cu care ați avut de-a face.

Aceasta este tocmai  schimbarea energetică a energiei din punctele meridiane și adevărata magie din spatele tehnicii EFT.

Practicati E.F.T ori de câte ori aveți nevoie !

Succes!

Photo credit:internet

Lasă un răspuns