Articole de dezvoltare personala

Despre valorile personale

’’Deschide-ti bratele in fata schimbarii,dar nu renunta la valorile tale’’

Dalai Lama

Valorile se afla la baza caracterului tau si iti ofera indicii pretioase cu privire la ce este important pentru tine.

Daca tu stii care sunt aceste valori si te asiguri ca te afli pe aceeasi lungime de unda cu ele inseamna ca ai incredere in tine.

De exemplu atunci cand faci ceva care te bucura foarte mult cum ar fi sa iti manifesti aptitudinile sau talentele innascute ,ori de cate ori te simti implinit inseamna ca iti traiesti viata in conformitate cu propriile valori.

Ele alaturi de credinte iti modeleaza modul in care te vezi si in care vezi lumea din jurul tau.

Daca libertatea este una din valorile importante pentru tine vei cauta sa o incorporezi in viata ta si poate ca vei simti furie sau resentimente daca te vei simti amenintat.

Iata o lista de cuvinte care ilustreaza valori:

Curaj,hotarare,cinste,independenta,loialitate,siguranta,deschidere,responsabilitate,disciplina,demnitate,generozitate,modestie,umor,integritate,intimitate,tenacitate,optimism,curiozitate,incredere,toleranta,recunoastere,spirit liber,inspiratie,implinire,prestigiu,putere personala,comunicare,colaborare,lumina,frumusete,asumarea riscurilor,dezvoltare,pace,parteneriat,romantism,armonie,libertate,excelenta,aventura,ordine,bucurie,succes,onestitate.

Cand traim in acord cu propriile valori ne simtim conectati la noi insine si cel mai usor mod de a-ti descoperi valorile este de a arunca o privire la propria viata.

De exemplu daca iti place sa ai contact cu oamenii si sa formezi legaturi stranse cu acestia atunci poate ca valorile tale sunt comunicarea si intimitatea.

Cand vine vorba de luat decizii valorile reprezinta testul pentru actiunile noastre.

Inainte de a lua o decizie intreba-te:

‚’’Ma va face aceasta actiune sa-mi respect sau sa imi cultiv valorile?’’

‚’’Daca iau aceasta decizie,ce valoare am respectat?’’

LUAREA UNEI DECIZII CARE SE BAZEAZA PE VALORILE TALE CENTRALE TE VA DUCE MEREU LA O IMPLINIRE SPORITA!

Daca  increderea este una din valorile tale centrale si treci printr-o perioada de testare,iar totul pare agitat si nesigur vei simti poate ca este dificil sa traiesti in acord cu valorile tale.

Atunci cand temerile castiga teren este mai greu sa iti exprimi valorile si vei opta mai degraba pentru o viata mediocra decat pentru una extraordinara.

Valoarea centrala este valoarea care determina ceea ce te motiveaza in mod fundamental in diferite domenii ale vietii.

Este un paradox faptul ca tanjim dupa o viata fericita si de succes daca ramanem totusi inradacinati in tipare si in comportamente care se afla la polul opus fata de ceea ce ne dorim.

A FI SINCER CU TINE INSUTI TE AJUTA SA FI IN ACORD CU VALORILE TALE

Daca te respecti pe tine insuti si accepti provocarea de a te dezvolta si a ajunge cine esti cu adevarat vei avea formula unei vieti fericite pana la adanci batraneti.

Sa privim provocarile ca pe niste oportunitati !

Stiati ca in limba chineza exista un singur cuvant pentru a denumi conceptele de criza si oportunitate?

Iata o idee fascinanta care ne sugereaza faptul ca fiecare provocare intalnita contine o oportunitate serioasa pentru a ne dezvolta dincolo de metalitatea si de circumstantele actuale.

Drumul catre implinirea personala poate fi pavat cu greutati si obstacole si multi ne multumim cu putin crezand ca nu meritam mai mult ,luam decizii in functie de ce doresc altii de la noi sau preferam calea cea mai scurta catre succes chiar daca poate fi o capcana.

In momentul in care esti capabil sa te respecti si sa crezi in tine provocarile devin suportabile iar valorile si credintele iti contureaza un context puternic de viata.

Asadar,sa ne descoperim propriile valori si sa actionam in acord cu ele!

„Un sistem de valori foarte dezvoltat este ca o busolă. Acesta servește ca un ghid pentru a vă indruma în direcția cea bună , atunci când sunteti pierduti „.
– Idowu Koyenikan

Lasă un răspuns