Articole de dezvoltare personala

Despre nevoia de a te simti important

1.DE CE ESTE IMPORTANT SA TE SIMTI IMPORTANT

’’Cea mai stringenta nevoie a fiintei umane este sa se simta importanta,sa fie recunoscuta si apreciata.’’

S-a constatat ca dorinta omului de a se simti important este mai stringenta decat alte necesitati fiziologice,cum este foamea,pentru ca dupa ce a mancat,foamea i-a disparut.

Necesitatea de a se simti important este mai stringenta si decat nevoia de dragoste,pentru ca atunci cand dragostea este obtinuta,nevoia este satisfacuta.

Este,de asemenea ,mai stringenta decat sentimentul sigurantei,pentru ca atunci cand omul se simte in siguranta,siguranta numai este o problema pentru el.

Dorinta de a te simti important este cel mai puternic imbold constant al omului si una dintre caracteristicile care ne deosebesc de animale.

Ea ii face pe oameni sa doreasca sa imbrace haine de firma,sa conduca masini scumpe,sa-si scrie profesia pe placuta de pe usa sau sa se laude cu copiii lor.Unii oameni ajung chiar hoti sau criminali pentru a deveni celebri.

Studiile asupra casatoriei au aratat ca principalul motiv pentru care femeile pun capat unor legaturi indelungate nu il constituie jignirile,cruzimea sau dominatia ci lipsa de apreciere.Dorinta de a fi recunoscut,de a te simti important si apreciat este atotputernica.

Si cu cat il faceti pe cineva sa se simta mai important,cu atat mai pozitiv va reactiona fata de voi.

2.OAMENII SUNT INTERESATI IN PRIMUL RAND DE PROPRIA PERSOANA.

Ceilalti sunt mult mai interesati de propria persoana decat de tine,deci tinta ta principala cand vorbesti cu ei este sa vorbesti despre ei.

Trebuie sa vorbesti despre:

  • sentimentele lor
  • familia lor
  • prietenii lor
  • statutul lor
  • nevoile lor
  • opiniile lor
  • bunurile lor

Si niciodata despre tine sau despre ceea ce te priveste pe tine,decat daca te intreaba.

Unii oameni sunt mahniti de acest principiu fundamental al naturii umane si ii considera pe ceilalti egoisti si infumurati,pentru ca este la moda sa crezi ca trebuie sa oferi fara a astepta sa ti se intoarca gestul.Majoritatea oamenilor care daruiesc total dezinteresati inteleg regula fundamentala conform careia ‚’’ceea ce daruiesti vei primi inapoi intr-un fel,alta data,cu varf si indesat.’’

Oamenii care asteapta de la altii sa se comporte altel decat manati in primul rand de propriul interes sunt permanent dezamagiti si se simt ‚’’tradati’’ de acestia.

INCERCATI SA II FACETI PE OAMENI SA SE SIMTA IMPORTANTI RECUNOSCANDU-LE CALITATILE SI APRECIINDU-I IN FIECARE ZI TIMP DE TREIZECI DE ZILE SI ACEST EXERCITIU VA DEVENI UN OBICEI CARE VI SE VA PAREA FIRESC PENTRU TOTDEAUNA.

3.LEGEA NATURALA A RECIPROCITATII

Avem un rezistibil instinct subconstient de a inapoia,celui care da,ceva de valoare egala cu ceea ce am primit.

Daca unui persoane ii place ce i-ai dat,va dori sa-ti dea sau sa faca in schimb ceva ce iti va face placere.De exemplu,daca o persoana primeste o ilustrata de la cineva caruia nu i-a trimis una,ea simte nevoia repede sa-i intoarca gestul.

Cand faci cuiva un serviciu,persoana respectiva va pandi un prilej de a-ti raspunde la fel.Daca faci cuiva un compliment,acea persoana nu numai ca te va placea,dar va incerca sa ti-l intoarca.Dar daca pari retras si distant,oamenii te vor considera neprietenos si se vor comporta si ei neprietenos.

Ca sa fii popular ,trebuie sa-i faci intotdeauna pe oameni sa se simta cumva mai importanti decat tine.Daca te comporti ca si cum tu esti mai bun,oamenii se vor simti inferiori sau vor fi invidiosi.

Aceasta atitudine este contraproductiva pentru construirea unor relatii pozitive.

Daca intelegi si accepti aceste trei aspecte fundamentale ,vei fi uimit sa constati cata putere de a-i influenta pe ceilalti vei avea.

Autor:

Allan Pease

Lasă un răspuns