Articole de dezvoltare personala

Rolul fricii în viața noastra

Frica este una dintre cele mai puternice emoții cu   efect  asupra minții și a corpului.

Există o mulțime de declanșatori de frică în viața de zi cu zi și nu poți întotdeauna să îți dai seama exact ce anume îți produce frica.

Eliminarea ei  ar fi echivalentul eliminării sistemului de alarmă la domiciliu, deoarece scoate uneori sunete puternice și iritante iar simtirea ei nu este nici anormală, nici un semn de slăbiciune,aceasta capacitate de a te teme face parte din funcția normală a creierului.

De fapt,  lipsa  de teamă poate fi un semn al unor leziuni cerebrale grave.

Frica este de asemenea, parțial imaginată și astfel, poate apărea în absența a ceva înfricoșător.

De fapt, deoarece creierul nostru este atât de eficient, începem să ne temem de o serie de stimuli care nu sunt înfricoșători ( frică condiționată ) sau nici măcar prezenți ( anxietate anticipativă ).

Ne speriem din cauza a ceea ce ne imaginăm că s-ar putea întâmpla.

Unii neurologi susțin că oamenii sunt cele mai temătoare creaturi de pe planetă datorită capacității noastre de a învăța, gândi și crea o frică în mintea noastră.

Dar această teamă de grad scăzut,  se poate transforma în anxietate cronică .

De asemenea, poate avea efect atunci când vă confruntați cu evenimente nepericuloase, cum ar fi examene, vorbit în public, un nou loc de muncă, o întâlnire sau chiar o petrecere.

Acestea sunt câteva dintre lucrurile care  ți s-ar putea întâmpla dacă îți este frica:

 • Inima ta bate foarte repede
 • Respiri foarte repede
 • Îți simți mușchii slabi
 • Transpiri mult
 • Simți o durere de stomac
 • Este greu să te concentrezi la orice altceva
 • Te simți amețit
 • Îți este foarte frig
 • Nu poți mânca
 • Ai o gură uscată
 • Ai muschi foarte incordati

Aceste lucruri apar deoarece corpul tău, sesizând frica te pregătește pentru o urgență, astfel încât îți face sângele să curgă către mușchi, crește glicemia și îți oferă capacitatea mentală de a te concentra asupra lucrului pe care corpul tău îl percepe ca o amenințare.

Poate fi frica utila?

Noi, ca oameni, suntem împătimiți ai instinctului de auto-conservare,aceasta reacție familiara  începe în momentul în care simțim o amenințare pentru viața sau bunăstarea noastră și  frica ne obligă să ne concentrăm pe zone din viața noastră care au  nevoie de atenția noastră, fie că este o problemă la locul de muncă, o relație proastă sau poate o problemă de auz care trebuie abordată. Frica ne obligă la o concentrare extremă.

Oamenii de știință au dovedit, de asemenea, că frica ne poate oferi așa-numitele „super puteri”, de exemplu, capacitatea de a ridica obiecte grele atunci când suntem sub presiune extremă.

S-a  constatat că în scenariile de competiție, elevii cu  greutate foarte mare pot ridica un plus de 12%, deoarece în situații critice, unde există un beneficiu potențial (un titlu de campionat mondial, de exemplu), creierul tău subconștient crede că pentru beneficiu merită să riste o vătămare.

În cartea ei „Frica nu este o opțiune”, Monica Berg a scris: „Dacă trăim o existență aversă împotriva riscului din cauza fricii, trăim și o existență aversă de bucurie.”

Viața pe care o trăiești depinde de alegerile pe care le faci și de riscurile (calculate) pe care le asumi.

Sunt chiar ingredientele din rețeta numită fericire. Depășirea temerilor înseamnă că ni se pot deschide oportunități mari, altfel neprevăzute, poate un nou loc de muncă, o nouă relație sau o nouă experiență auditivă.

După cum a spus  și Arianne Huffington, fondatoarea Huffington Post: „Eșecul nu este opusul succesului, ci o etapă de succes către succes.”

Cercetătorii au arătat că o mentalitate pozitivă funcționează mult până ne ajută să ne depășim temerile.

În cazul celor cu frică de zbor, ajută dacă acești oameni așteaptă cu nerăbdare ceea ce îi întâmpină la sfârșitul călătoriei.

În 2012, cercetători de la Ohio State University au descoperit că cei cu o atitudine pozitivă au mai multe șanse să-și depaseasca fobia de a vorbi în public în urma terapiei de expunere decât cei cu o mentalitate mai negativă. La fel se poate spune și pentru alte temeri din viață.

Sfaturi pentru depășirea fricii

Fosta primă doamnă Eleanor Roosevelt  a spus:

 „Câștigi putere, curaj și încredere prin fiecare experiență în care te oprești cu adevărat să te uiți la frică în față. Trebuie să faceți ceea ce credeți că nu puteți face.”

Lasă un răspuns