Articole de dezvoltare personala

Beneficiile pe care arta terapia le poate avea asupra sănătății mintale și fizice

„Imaginația atinge subconștientul într-o formă de joc deschis. Acesta este motivul pentru care arta sau terapia muzicală, care încurajează o persoană să ia pensule, vopsea sau un instrument și să se exprime, este atât de puternică. ”
– Phil ‘Philosofree’ Cheney

Artterapia a existat încă din anii ’40.

Doi pionieri în domeniu, Margaret Naumburg și Edith Kramer , au folosit terapia prin artă ca o modalitate de a ajuta clienții să-și exploreze gândurile, sentimentele și experiențele interioare prin expresia creativă.

Artterapia combinata cu terapia verbala poate ajuta oamenii să se confrunte cu emoții puternice, să crească conștientizarea de sine și valoarea proprie și să scadă stresul și anxietatea.

Artterapia poate implica o varietate de tehnici creative, inclusiv desen, pictură, colorare sau sculptură.

De-a lungul deceniilor, terapia prin artă a fost utilizată în special de către practicienii din domeniul medical pentru pacienții cu vârste mici , veterani de război, prizonieri și persoane cu tulburări mentale diagnosticate.

În ultimii ani, cercetătorii au explorat beneficiile art-terapiei pentru tratarea unei varietăți de afectiuni si unele dintre descoperirile lor arată ca artterapia

  • Ajuta la reducerea durerii, scăderea simptomelor de stres și îmbunătățirea calității vieții la pacienții adulti cu cancer .
  • Ajuta la reducerea stresului și a anxietatii la copiii cu astm.
  • Stimuleaza funcția mentală la adulții în vârstă cu demență.
  • A contribuit la o reducere a depresiei la pacienții cu Parkinson.

În cartea ei, The Art Therapy Sourcebook, Cathy Malchiodi, un expert de specialitate în artterapie   afirmă că, prin intermediul terapiei prin artă „oamenii se pot elibera de emoții copleșitoare, crize sau traume.

Aceștia pot descoperi idei despre ei înșiși, își pot crește sentimentul de bunăstare, își pot îmbogăți viața de zi cu zi prin exprimarea creativă sau pot experimenta transformări personale. ”

Modul în care o persoană interacționează cu materialele din artterapie pe care le folosește poate crea stări emoționale declanșate de experiența senzorială.

De exemplu, actul de modelare a lutului poate fi copleșitor pentru unii care nu se simt confortabili cu materiale umede sau fluide. Această persoană poate prefera să folosească un material mai structurat, cum ar fi creionul colorat. Pentru o altă persoană, creionul colorat poate părea restricționant în comparație cu lutul, deoarece acesta  este ușor de modelat, iar creionul colorat tinde să fie oarecum rigid.

Unul dintre avantajele mari ale utilizării artei în terapie este că procesul creativ permite o varietate de experiențe senzoriale. Privirea, mirosul, atingerea și sunetul sunt toate elementele asociate cu realizarea artei. Materialele pe care cineva alege să le folosească pentru creația lor artistică au un sens mare.

Pentru copiii care s-ar putea să nu poată articula gânduri, senzații, emoții sau percepții, este o modalitate de a transmite ceea ce poate fi dificil de exprimat cu ajutorul cuvintelor.

Pentru cei care au suferit abuzuri, este o modalitate de a „spune fără a vorbi” atunci când nu sunt capabili sau se tem să vorbească despre evenimente sau sentimente specifice. De asemenea, este o abordare bazată pe senzorial care permite copiilor să experimenteze și să comunice pe mai multe niveluri – vizual, tactil, kinestezic și altele.

De exemplu,desenele oferă informații utile despre dezvoltare la copii, în special clienții tineri care au 10 ani sau mai mici.

Tehnicile utilizate în terapia prin  artă pot include desen, pictură, colorare, sculptură sau colaj.

Pe măsură ce clienții creează artă, pot analiza ce au făcut și cum îi face să se simtă.

Prin explorarea artei lor, oamenii pot căuta teme și conflicte care le pot afecta gândurile, emoțiile și comportamentele.

Oamenii nu trebuie să aibă abilități artistice sau talent special pentru a participa la terapia prin artă, iar oamenii de toate vârstele, inclusiv copiii, adolescenții și adulții pot beneficia de aceasta. Unele cercetări sugerează că  prezența artei poate juca un rol în stimularea sănătății mintale.

Cei care doresc să cunoască beneficiile artterapiei sunt incurajati să se programeze la o prima sedinta gratuita .

Pentru contact puteți folosi :

nr de telefon 0725090283 (Persoana de contact: Stefania Patrascu)

adresa de email: office.dezvoltarepersonala@gmail.com

 

Sursa foto:internet

Lasă un răspuns