Articole de dezvoltare personala

Despre reincadrare&pasi utili pentru a folosi aceasta tehnica comportamentala cognitiva.

‘’Între stimul și răspuns există un spațiu. În acest spațiu este puterea noastră de a alege răspunsul nostru. În răspunsul nostru stă creșterea și libertatea noastră.’’

Victor Frankl

Ce este reincadrarea?

Este o tehnică comportamentală cognitivă care vă ajută să schimbați sensul a ceva și, prin urmare, să schimbați modul în care vă simțiți despre asta și, astfel, experiența voastră.

Viața este uneori dificilă. Nu primim ceea ce vrem și primim mult din ceea ce nu vrem.

Putem începe să spunem ca „Viața este  grea” sau „Ce este în neregulă cu mine că am atât de multe provocări” sau „Viața mea este blestemată”.

Dacă continuăm să derulam  aceleași gânduri în mintea noastră, ele devin mai credibile.

Una dintre abilitățile care ne ajută să ne dezvoltăm ca indivizi maturi și rezistenți este aceea de a reformula.

Când ne schimbăm punctul de vedere asupra oricărei situații date, faptele rămân aceleași, dar se face o schimbare deliberată în modul în care o vedem.

Putem înlocui gândurile sumbre, care fură energie, cu gânduri mai responsabile, cum ar fi: „Cred că trebuie să fie ceva important pentru mine să învăț aici”.

Acestea sunt exemple de reformulare a problemelor ca provocări și preluarea lor ca atare.

Pe măsură ce ne schimbăm gândirea despre situația noastră, există o schimbare a tonului emoțional și a sensului pe care îl acordăm circumstanțelor vieții noastre.

Putem alege să ne mutăm experiența dintr-un cadru negativ în unul mai plin de speranță, plin de oportunități.

Acest proces ne permite o viziune extinsă asupra realității noastre.

Un exemplu de reformulare este redefinirea unei probleme ca provocare.

O astfel de redefinire activează un mod diferit de a fi.

Problema are o mare calitate, în timp ce noțiunea de  provocare este însuflețitoare.

Un alt exemplu și o oportunitate extrem de importantă pentru reîncadrare apare în timpul unui schimb furios. Când mânia noastră este la cote maxime, suntem mai predispuși să ne închidem inima și să ne afundam în gânduri critice, judecăti.

Când suntem inundați de sentimente, suntem temporar neputincioși. În acel moment, îl putem scoate pe celălalt din inima noastră, făcându-l un dușman.

Cu un pic de efort  de a practica o pauză pentru a reflecta, ne putem aminti că sub furie, atât a noastră, cât și a celorlalți, se află frica și durerea.

Un exemplu frecvent citat și dramatic vine de la Victor Frankl,neurolog,psihiatru și autor care a scris  în cartea sa, ‘’From Death Camp to Existentialism ‘’, despre faptul că a fost  într-un lagăr de concentrare .

Timp de trei ani, a trăit înfometarea și tortura în patru tabere.

El și-a pierdut iubita soție și toată familia și a observat că majoritatea colegilor săi mureau.

Frankl și-a păstrat mintea activă, planificând prelegerile pe care le va susține după eliberare, folosind materialul din lagărele morții pentru a ilustra punctele pe care dorea să le predea. În calitate de profesor devotat, planificarea sa atentă și deliberată a viitoarelor sale conferințe i-a păstrat spiritul și corpul viu în condiții hidoase de moarte.

A supraviețuit lagărelor morții și și-a dat seama în continuare de viziunea sa de a folosi experiențele sale ca un mare vindecător.

Procesul său a fost o reîncadrare gigantică a unei situații hidoase transformate în mintea lui Frankl pentru a fi folosită într-un scop demn.

El se pregătea cu hotărâre să-și folosească suferința pentru a-i ajuta pe ceilalți să găsească speranță în situațiile lor fizice sau mentale oribile. Cei mai mulți dintre noi nu vor trebui să suporte niciodată ceva apropiat de iad cum a fost  viața sa în lagărele de concentrare, dar putem fi inspirați să ne menținem atitudinea puternică și plină de speranță, chiar și în circumstanțe cumplite.

Reîncadrarea necesită a vedea ceva într-un mod nou, într-un context care ne permite să recunoaștem și să apreciem aspecte pozitive ale situației noastre.

Ne ajută să folosim orice ne oferă viata mai degrabă ca oportunități de care trebuie sa profitam   decât probleme de evitat.

Defalcările se transformă în provocări și noi posibilități de a experimenta viața mai pe deplin și de a deveni o ființă umană mai întreagă.

Reîncadrarea nu este o negare a faptului că provocarea care ne-a fost abordată este una dificilă. Chiar dacă circumstanța noastră poate fi plină de greutăți, putem învăța să avem încredere în ciclurile vieții. Descoperim că acesta este un proces al vieții care se repetă, la fel ca ciclurile de vară, toamnă, iarnă și apoi renaștere în primăvară. Prin înțelegerea și încrederea în acest proces transformator, ajungem să avem credința că perioadele de declin, indiferent dacă durează minute sau luni, pot deveni perioade de vibrație.

Suntem mai puțin susceptibili de a fi posedați de stări permanente de pesimism , lipsă de speranță sau resentimente.

Atitudinea noastră dominantă devine una care este mai optimistă .

Cum reincadrez?

Reîncadrarea este împărțită în șase etape simple.

  1. Notați situația sau problema.
  2. Notează-ți gândurile despre situație.

Aici, scrie ce îți trece prin minte când te gândești la această problemă.

  1. Notează ce sentimente și emoții simți.

Aici, enumeră cum te fac aceste gânduri  să te simți .

  1. Creați patru gânduri alternative.

Aici ne schimbăm modul de a privi situația și ne gândim la gânduri mai congruente cu situația.

  1. Enumerați dovezi care să susțină aceste gânduri alternative.

Aici, pur și simplu găsiți dovezi care vă susțin noile gânduri alternative pe care tocmai le-ați creat.

  1. Notează ce sentimente și emoții simți după post-reformulare.

Respirați adânc și evaluați cum vă simțiți după reîncadrarea și schimbarea punctului de vedere asupra situației.

Este important să ne amintim că gândurile nu sunt fapte , chiar dacă uneori ar putea avea chef.

Cu toate acestea, prin posibilitatea de a reformula, puteți vedea situația printr-un obiectiv clar și astfel puteți schimba modul în care vă simțiți .

Succes!

 

Sursa foto:internet

Lasă un răspuns