Pastila de psihologie

Despre temperamente si influenta lor asupra caracterului

1.TEMPERAMENTUL SANGUINIC  este constituit prin predominarea sangelui care da un plus de viata circuland cu rapiditate in tot organismul raspandind vioiciunea si dispozitia.

De aceea,in general,sanguinul este superficial si schimbator.Imaginatia este bogata,sensibilitatea este vie insa neconstanta,caci sanguinul trece repede de la ras la plans.

Este foarte sensibil la incercari  si sufera la cele mai mici indelicateti insa uita usor.Foarte impresionabil dar schimbator,i se potriveste proverbul:’’departarea ochilor,departarea inimii.’’

Spiritul sanguinului este scaparator ,sesizeaza repede,dar nu aprofundeaza,adica cu mai multa lucire decat soliditate.

Aceste calitati de suprafata ii aduc totusi succese:aprins cum este,misca sufletele si se lanseaza in actiune.

Sanguinul este vesel si amabil,e fericit sa traiasca,e bucuria societatilor.

Manifesta mai ales pietate sentimentala,suspina dupa cer,dupa eroism,insa cu conditia sa le obtina fara eforturi prea mari.

Ceea ce ii lipseste sanguinului este vointa statornica  in hotararile sale.

El trebuie sa ajunga sa -si stapaneasca vointa,are nevoie de o regula care sa-i  sustina vointa sa pe calea cea buna in mod constant.

Sfaturile unui bun prieten ii sunt foarte utile,el are trebuinta sa simta ca este iubit,ca se intereseaza de el si la atentii raspunde cu multa afectiune.

Daca cineva il trateaza cu multa duritate sau numai cu indiferenta,ii inchide inima pentru totdeauna.

Sanguinului daca i se prezinta virtutea in aspectele  ei atragatoare,repede va intelege ca trebuie sa isi pufirice  inima si sa iubeasca pe Dumnezeu pana la eroism.

2.TEMPERAMENTUL BILIOS SAU COLERIC

Se caracterizeaza prin trebuinta de a lucra si de a se consuma in lucru.

Sunt impulsivi,pasionali si oameni de vointa.Sangele lor bogat si abundent traverseaza puternic muschii si ajunge in vene innegrit de produsurile arderilor organice.Aceste ramasite se depun in stratele pigmentare ale pielii si de aceea colericii au in general pielea putin galbena.

Cum  aceste persoane cheltuiesc multa energie ,ele sunt deobicei slabe,au trasaturi ascutite-trasaturi care dau figurii un aspect aspru si o expresie severa.

Caracterele influentate de acest temperament sunt ambitioase ,orgolioase,independente,geloase,neincrezatoare,tainute si gata sa trateze pe altii cu trufie,pana la cruzime.

Ei sunt de o apropiere seaca si brusca,de o relatie dificila si dura,foarte grabiti sa mustre pe altii insa ei nu sufera sa fie mustrati.

La acesti mari activi,sensibilitatea nu este deloc delicata.In trebuinta ce simt de a acționa,ei nu au timp sa asculte suferintele altora  și nici pe ale lor.Cand întâlnesc obstacole,devin violenti și mania lor este teribila și de temut.Cand sunt învinși păstrează ura în inima pana se pot razbuna.Se remarca la ei o partinire de mirat și nu revin ușor asupra aprecierilor anterioare,chiar când le condamna în sinea lor.

Avantajele acestui temperament:activitate,energie,vointa și iubire de tot ce este frumos și maret.

Dacă pot studia,biliosii acumuleaza multe cunoștințe datorită obisnuintei de a lucra pana la oboseala.Ce pot face azi nu lasa pe mâine,mintea lor este mereu framantata ,iar pentru a termina ceva  mai repede calca în picioare totul-chiar convenientele cele mai elementare.

Asemenea persoane ar fi nepretuite dacă ele ar ști să-și stăpânească și să-și canalizeze energiile.Biliosii seamănă cu mașinile încălzite la tensiune ridicată,lansate la mare viteza,insa cărora le lipsesc frane destul de sigure.Ei n-ar trebui sa urmeze instinctul lor casi deși fac mari pași,insa ii fac afara din drum,adesea fac mai mult decât trebuie și adesea nu fac nici ceea ce trebuie.Incredere au numai în ei insisi.

Persoanele bilioase trebuiesc conduse cu blandete și bunatate caci un procedeu gratios le calmeaza și împiedica inflamatia bilei lor.Sa nu uite cuvintele Mantuitorului:’’Invatati-va de la Mine,ca sunt blând și smerit cu inima.’’

Meditarea adevarurilor eterne de asemenea va aduce pace și liniște în natura lor prea arzatoare.Caci biliosii sunt capabili de mari virtuți,dupa cum sunt capabili și de mari greșeli.

3.TEMPERAMENTUL NERVOS SAU MELANCOLIC

Nervosii sau melancolicii ,numiti și atro-biliari (bila neagră) din cauza tendintelor spre melancolie,se disting prin predominarea sistemului nervos asupra celorlalte părți ale organismului;ei par a avea puțin sânge și destui nervi-mai multă sensibilitate decât activitate.Culoarea lor este pala,se resimt cele mai mici vibratii ale temperaturii și mai ales la toate emotiile sufletului.

Melancolicii sunt de o sensibilitate extrema,vorbesc sub impresia momentului și spun cuvinte pe care le regreta imediat-caci ei nu se mai poseda în aceste momente de exaltatie.

Iubirea și ura îșimpart viața acestor persoane.Din propria lor initiativa nervosii fac puțin însă când sunt exaltati,actiunea lor devine febrila,chiar violenta,dar ei se uzeaza repede prin aceste eforturi nervoase.

Sensibilitatea este mai puțin iute decât la sangvinici,insa mult mai profunda.In timp ce la cea mai mica dificultate sanguinul se agita,nervosul pare calm și insensibil deși resimte impresia dureroasa pana la inima.In timp ce sanguinul respinge injuria ca pe un cărbune aprins,nervosul o lasa să-l impresioneze.

Nervosul (melancolicul) nu se încrede în sine(in el) însuși;el iubește binele ,insa se crede neputincios să-l realizeze și suferă de bolile pe care i le creeaza imaginația lui.Nu este lipsit de inima și o ofera delicat și fidel ,insa el suferă mai mult decât se bucura,caci sau simte ca nu i se răspunde cu aceeași dragoste,sau timid și stangaci,el nu știe sau nu poate să-și exprime durerea ce o încearcă.

Într-adevăr nervosul nu este deschis,expresiv ca sangvinul.Neincrederea sa fata de alții măreste și mai mult melancolia sa.

Dacă-l stapaneste vreo antipatie nu mai poate suporta persoana aceea și obsesia îl duce pana la nebunie.Pentru nervos lucrul intelectual este obositor și nu poate dura la el mult timp.

4.TEMPERAMENTUL FLEGMATIC SAU LIMFATIC

Acest temperament este determinat de predominarea limfei în sânge.Persoanele cu acest temperament au o aparenta molesita,un aer de neinsemnatate.Nu trebuiesc confundați limfaticii cu apaticii care sunt lenesi potenti și nici cu amorfii  dar  ei sunt persoane de valoare.Sensibilitatea flegmaticilor nu este nici iute,nici fina,ci profunda.

Inteligenta lor poate să fie deschisă și chiar judicioasa însă ea nu este imbogatita de imaginatie.

Limbajul lor este clar,just și pozitiv-mai mult decât este colorat și antrenant.Ei pot deveni de o mânie și de o ambitie indaradnica care nu da înapoi dinaintea nici unui exces.

Flegmaticii sunt prudenti,rezervati,nu merg decât  la sigur și ajung la scop fără sa jigneasca pe cineva.

Pentru a realiza calitățile cele mai de dorit ale caracterelor,sa facem un împrumut de la cele 4 tipuri:

– de la sanguin ,vom lua buna dispoziție

-de la nervos ,profunzimea și delicatetea sentimentala

-de la bilios,activitatea și tenacitatea,

-de la flegmatic,stapanirea de sine ,prudenta și spiritul de continuitate.

Monahismul nu-i compus din persoane perfecte și din persoane ce tind spre perfectiune.

Din invataturile Parintelui Arsenie Boca

‘’Despre indumnezeirea omului prin Har’’

Sursa poza:internet

Lasă un răspuns