Cum ajuta artterapia in lucrul cu cei mici

Artterapia combină terapia cu instrumente specifice  artei pentru a îmbrățișa aspectele creative ale auto-exprimării, conștiinței de sine și rezolvării problemelor .

Intenția art-terapiei este de a ajuta copiii să folosească arta ca o modalitate de a exprima și de a comunica sentimentele și de a lucra diversele  probleme și preocupări cu care vin   în terapie. După cum spune vechea zicală ‘’fiecare imagine spune o poveste’’ artterapia le permite copiilor să spună o poveste pe care s-ar putea să nu o poată exprima altfel.
Copiii sunt mai ușor înclinați să se exprime vizual decât verbal, deoarece limbajul vizual este o parte inerentă a expresiei noastre umane, iar copiii sunt în mod natural creativi și artistici.

Gândurile și sentimentele care altfel pot fi dificil de exprimat găsesc o voce cognitiv-lingvistică prin artele vizuale.

Spre deosebire de consilierea tradițională  terapia prin artă angajează toate simțurile în procesul creativ pentru ca utilizeaza simboluri, metafore, imagini, imaginație și creativitate pentru a explora problemele și preocupările.

Art-terapia este o abordare adecvată și sigură de a fi utilizata cu copiii care se confruntă cu o gamă largă de probleme generale de sănătate și sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea, problemele de comportament, durerea și pierderea, probleme de familie / divorț, tulburări de dezvoltare, tulburări de alimentație, abuz, traume, cancer și probleme psihosomatice (de exemplu, sindrom de colon iritabil).

Art-terapia necesită o pregătire specializată si depășește pregătirea necesară consilierilor, psihologilor, lucrătorilor sociali și asistenților medicali. Un artterapeut  se va consulta cu părinții pentru a se asigura că art-terapia este potrivită pentru copilul lor.

Într-o sesiune de terapie prin artă copilului i se oferă posibilitatea de a utiliza materiale  simple precum pasteluri, vopsea, hârtie și markere pentru a se implica în proces. Nu este necesară experiență sau talent artistic întrucât procesul se concentrează pe  expresia de sine decât pe crearea unui produs de artă plăcut estetic. Copilul poate alege să creeze liber artă sau terapeutul poate ajuta copilul în procesul de realizare a artei, oferindu-i o directivă.

În funcție de preocupările copilului, directivele sunt potrivite pentru a-l ajuta să se îndrepte spre obiectivele sale.
Odată ce copilul a terminat realizarea artei, el / ea poate alege să lase arta să vorbească de la sine sau copilul și terapeutul pot participa la discuții despre ceea ce a creat.
Terapeutul  poate conduce discuția fiind curios despre lucrarea de artă și poate pune o serie de întrebări diferite, de exemplu:

Cum a fost procesul de creare a artei pentru tine?

Ce se întâmplă în această parte a imaginii?

Ce titlu ai da acestei imagini?

Nevoile clienților sunt satisfăcute prin explorarea problemelor și preocupărilor vieții folosind procesul de creație  și discuții verbale.

Art-terapia aduce beneficii copiilor, tinerilor și adulților, oferind o posibilitate de autoexprimare autentică, care reduce stresul și atenuează stresul emoțional. Cercetările arată că a face artă în sine poate avea un efect de vindecare fiziologic și psihologic asupra minții și corpului .

În plus, terapia prin  artă vizează problema de bază rapid și eficient, permițând indivizilor să vadă problema dintr-o perspectivă diferită și nouă.

Astfel, terapia prin artă oferă un spațiu pentru vindecarea holistică, oferind în același timp o abordare plăcută, sigură și eficientă .

Pentru programari la ședințe de terapie prin arta puteți suna de luni-sambata în intervalul orar 9-19 la nr de telefon 0725090283.

Lasă un răspuns